CaNit saletra wapniowa
Bardzo łatwy w użyciu nawóz, łatwo rozpuszczalny w wodzie. Idealny do fertygacji i nawożenia dolistnego. Stanowi skuteczne źródło wapnia i azotu w uprawach ogrodniczych i rolniczych.
Saletra jest zalecana w zapobieganiu i likwidowaniu objawów chorób fizjologicznych, takich jak: sucha zgnilizna wierzchołkowa (pomidor, papryka), gorzka plamistość podskórna jabłek, itp.
Forma | białe płatki |
Wzór chemiczny | 7Ca(NO3)2 x NH4NO3 x 12H2O |
Zawartość Ca(NO3)2 | 79,0 % |
Azot całkowity | 15,2 % |
Azot azotanowy | 14,5 % |
Azot amonowy | 0,7 % |
CaO rozpuszczalne | 27,5 % |
Ciężar nasypu | 1,05 kg/dm3 |
pH | 5,0 - 7,0 (roztwór 5 %) |
Pakowanie | worki polietylenowe 25 kg lub big-bag |
Dawkowanie
Nawożenie dolistne:
- drzewa i krzewy owocowe: 5 - 6 kg/ha w 600 - 1000 l wody, 4 - 8 zabiegów co 10 - 14 dni po wykształceniu zawiązków
- truskawki: 3 - 4 kg/ha w 300 - 400 l wody w fazie wiązania i wyrastania owoców, 3 - 4 zabiegi co 7 dni
- warzywa polowe: 2 - 5 kg/ha w 300 - 400 l wody, 3 - 4 zabiegi co 10 - 14 dni od fazy drugiego liścia lub 2 tygodnie po posadzeniu rozsady
- warzywa pod osłonami: 0,4 - 1,4 kg na 1000 l wody i 0,04 % - 0,14 % w roztworach 100-krotnie stężonych
- uprawy rolnicze: 4 - 6 kg/ha w 200 - 400 l wody, 3 - 4 zabiegi we wczesnych fazach rozwoju roślin
Fertygacja:
- warzywa pod osłonami: roztwór o stężeniu 0,4 % - 0,6 %
Uwagi
- Stosować niższe dawki nawozów dla młodszych roślin.
- Unikać zabiegów przy dużym nasłonecznieniu.
- Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany i w roztworach stężonych.
Czy wiesz że?