PolishEnglishFrenchSpanish

CaNit saletra wapniowa

Bardzo łatwy w użyciu nawóz. Stanowi skuteczne źródło wapnia i azotu w uprawach ogrodniczych i rolniczych. Saletra jest idealna do stosowania w fertygacji i do nawożenia dolistnego.

Saletra CaNit zalecana jest w profilaktyce chorób fizjologicznych wywołanych brakiem wapnia, takich jak np.: sucha zgnilizna wierzchołkowa (pomidor, papryka) i gorzka plamistość podskórna jabłek.

Forma bezbarwny bądź lekko żółty płyn
Wzór chemiczny Ca(NO3)2 + woda
Zawartość Ca(NO3)2 48,0 %
Azot całkowity 8,5 %
Azotan azotanowy 8,5 %
CaO rozpuszczalne 17,0 %
Gęstość 1,48 kg/dm3
pH 6,0 - 7,0
Pakowanie Pojemniki: 5 l, 20 l, paletopojemniki 1000 l, inne na życzenie klienta

Dawkowanie

  • sadownictwo: drzewa i krzewy owocowe 5 - 8 litrów /ha, 4 - 8 zabiegów co 10 - 14 dni po wykształceniu zawiązków
  • truskawki i poziomki 3 - 4 litry /ha w fazie wiązania i wyrastania owoców, 3 -4 zabiegi co 7 dni do końca kwitnienia
  • warzywa polowe: 2 -4 litry /ha, 3 - 4 zabiegi co 10 - 14 dni od fazy 2-go liścia
    lub 2 tygodnie po posadzeniu rozsady
  • warzywa pod osłonami: fertygacja 0,5 - 1,5 litra na 1000 litrów wody i 5 % - 15 %
    w roztworach 100-krotnie stężonych
  • uprawy rolnicze: 4 - 6 litrów /ha, 3 -4 zabiegi we wczesnych fazach rozwoju roślin

Uwagi

  • Stosować niższe dawki nawozu dla młodszych roślin.
  • Unikać zabiegów przy dużym nasłonecznieniu.
  • Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany
    i w roztworach stężonych.


Saletra wapniowa stała

Saletra wapniowa płynna

Saletra magnezowa stała

Saletra magnezowa płynna

 

 

Czy wiesz że?

Magnez-wyższe plony

Wapń-większa odporność

Azot-szybszy wzrost