CaNit saletra wapniowa
Bardzo łatwy w użyciu nawóz. Stanowi skuteczne źródło wapnia i azotu w uprawach ogrodniczych i rolniczych. Saletra jest idealna do stosowania w fertygacji i do nawożenia dolistnego.
Saletra CaNit zalecana jest w profilaktyce chorób fizjologicznych wywołanych brakiem wapnia, takich jak np.: sucha zgnilizna wierzchołkowa (pomidor, papryka) i gorzka plamistość podskórna jabłek.
Forma | bezbarwny bądź lekko żółty płyn |
Wzór chemiczny | Ca(NO3)2 + woda |
Zawartość Ca(NO3)2 | 48,0 % |
Azot całkowity | 8,5 % |
Azotan azotanowy | 8,5 % |
CaO rozpuszczalne | 17,0 % |
Gęstość | 1,48 kg/dm3 |
pH | 6,0 - 7,0 |
Pakowanie | Pojemniki: 5 l, 20 l, paletopojemniki 1000 l, inne na życzenie klienta |
Dawkowanie
- sadownictwo: drzewa i krzewy owocowe 5 - 8 litrów /ha, 4 - 8 zabiegów co 10 - 14 dni po wykształceniu zawiązków
- truskawki i poziomki 3 - 4 litry /ha w fazie wiązania i wyrastania owoców, 3 -4 zabiegi co 7 dni do końca kwitnienia
- warzywa polowe: 2 -4 litry /ha, 3 - 4 zabiegi co 10 - 14 dni od fazy 2-go liścia
lub 2 tygodnie po posadzeniu rozsady - warzywa pod osłonami: fertygacja 0,5 - 1,5 litra na 1000 litrów wody i 5 % - 15 %
w roztworach 100-krotnie stężonych - uprawy rolnicze: 4 - 6 litrów /ha, 3 -4 zabiegi we wczesnych fazach rozwoju roślin
Uwagi
- Stosować niższe dawki nawozu dla młodszych roślin.
- Unikać zabiegów przy dużym nasłonecznieniu.
- Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany i w roztworach stężonych.
Czy wiesz że?